Om

Profilbild2006 gick jag ut med två kompisar ut på vintern för att grilla korv. Pulsande i knädjup snö visade sig att vi hade lite olika bilder av att grilla korv. Jag med kängor och ryggsäck och dom med jeans och gympaskor. Sedan dess har mitt friluftsintresse växt och numer är jag ute så mycket jag kan. En flytt till Östersund hösten 2014 för att plugga innebar att jag har större närhet till svenska fjällen och mer ordentliga vintrar med allt det innebär.

Kommer ursprungligen från Tranås. Intresset att vara ute i naturen fick jag som liten från mina föräldrar och olika orsaker så som tränare och lärare har gjort att mitt intresse växt. På högstadiet hade vi möjligheten att läsa överlevnad som tillval och på gymnasiet lästes kurser i friluftsledarskap. Efter gymnasiet spenderades över 200 nätter ute under värnplikten som prickskytt och därefter åkte jag till Pyrenéerna för min första vandring utanför Sverige. Efter lumpen pluggade jag ett år på universitet men kände att jag ville prova på andra saker först. De tre efterföljande åren hade jag ett antal olika jobb men framförallt tog jag mig tid att resa lite och ägna mer tid åt mitt friluftsintresse. I samband med flytten till Östersund började jag studera till sjuksköterska.

Mitt friluftsliv är på inget sätt extremt. Det är inte högalpinism och vinterdykning jag håller på med. Sakerna jag ger mig ut på under dom tre varmare årstiderna kan i princip vem som helst med en vettig grundfysik klara av. Vinterturerna är inte heller något speciellt men man bör ha lite mer kunskap om köld, hur man reagerar när man blir hungrig och trött och ha viss utrustning för att det inte ska bli riskabelt.

Vad jag vill uppnå när jag är ute är inte mycket mer än njutning och att må bra. Att sitta i ett vindskydd med en burk Bullens som värms på elden vid en sjö är bland det bästa som finns. Tillsammans med en god whiskey och trevligt sällskap är kvällen fulländad. Men det kan också vara känslan av att ha klarat av en prestation som att dansa på Mt Everest BC eller stå naken på Treriksröset. Hur som helst handlar det hela om att ha det fint och få den där känslan av att ha det oförskämt bra i livet.

En tanke på “Om

  1. Heja Axel. Sitter just nu och tittar på din Vita-bandet expedition med mina två föräldrar som du träffade som hastigast vid starten i Grövelsjön. Själv är jag för 30 min sen hemkommen från Vildmässan där jag snackade med Årets Äventyrare 2013, Christian Bodegren, som paddlade genom Amazonas under 9 månader. Många äventyrare 🙂 Lycka till.

Kommentarer inaktiverade.