Korsika 2012

I slutet av maj tog jag flyget ner till Nice där några dagar av förberedelse väntade innan färjan gick vidare till staden Bastia på nordöstra änden av Korsika. Jag hade lärt mig av mitt och Simons misstag från Spanien vad gäller köp av gas så jag hade tagit reda på adressen till en återförsäljare i Nice. Färjeresan var ungefär så rolig 5 timmar av tittande ut i luften kan vara. Dagen efter började det hela på riktigt. Efter en bussresa utmed östkusten på ön kom jag fram till byn St. Lucie, 5 km från byn Conca där leden GR20 börjar.  Jag tog sällskap med en grupp tyskar dit som planerade att sova i Conca medan jag gick vidare till första stugan utmed GR20. Det finns ingen typ av allemansrätt utmed leden så jag var styrd till att tälta i närområdet till stugor. Första dagen blev lång, varm och bestod av många höjdmetrar. Men utsikten var på många platser fin med havet i horisonten större delen av dagen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nästa dag slog jag ihop tältet, gick en dryg halvtimme och stannade för att äta frukost. Ganska skönt att sitta själv och bara njuta av en fin utsikt. Liksom igår stannade jag vid en bäck vid lunchtid och doppade mig i det kalla vattnet under tiden den frystorkade maten tillagades. Kvällsmaten spenderades med ett annat gäng tyskar och en fransos. I och med att man är styrd vad gäller sovplatser hamnade man under hela leden med samma personer varje kväll. Det skapa en familjär stämning i och jag gick under dagen och pratade med flera olika personer i den mån min franska och deras engelska räckte till.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tredje dagen var dimmig och blåsig till att börja med och etappen började med en klättring upp på en fin platå. Där sprack vädret upp och återigen blev utsikterna storslagna. Efter att ha passerat betesmarker och bokskog gick sista delen på en bergskam fram till stugan. Den natten sov jag på ungefär 1800 m.ö.h.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det här var en av de finaste mornar på hela vandringen. Molnen låg som en matta några hundra meter under mig och månen var fortfarande uppe på en klarblå himmel. Många i vår stora vandringsfamilj ger sig av tidigt på dagarna men jag ställer inget alarm så många gånger har alla gett sig av när jag går ut ur tältet. Ganska skönt att spendera första timmen av vandringen för sig själv varje dag innan jag börjar komma ikapp folk. Kvällen bjöd på bland annat lokalt öl bryggt på kastanj och vin från gården nere i dalen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skog. Det var vad den här dagen bjöd på. Men sista delen var bara klippor. Vädret har varit bra och det är tur för om det regnar avråds man från att vandra delen över klipporna som då blir hala och fallen ner skulle bli ganska långa. I stugan på kvällen hade vi sällskap med ett belgiskt par som gick leden åt andra hållet. Dom berättade om en regnfylld dag i början av deras vandring där många fick vända om eftersom klipporna var hala och bäckarna blev opasserbara.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Komiskt nog öste regnet ner nästa morgon. När regnet hade avtagit från ösregn till normalt slog jag snabbt ner tältet och gav mig iväg. Efter ett missförstånd mellan mig och mina tyska vänner stod jag själv i regnet och åt min kalla frukost. Det är ett av de där tillfällena man känner sig minst sagt miserabel. Regnet fortsatte ösa ner under dagen och eftersom jag inte hade regnbyxor i packningen var det lite kallt när det dessutom började blåsa. Det blev ingen lunchrast idag utan jag fortsatte till platsen för natten. Den mysiga lilla byn Vizzavona ligger mitt på Korsika och består av några hus och en järnvägsstation. Det slutade regna lagom till min ankomst så jag bytta snabbt om till torra kläder och åt lunch. Vizzavona är en naturlig start-/slutpunkt om man bara vill vandra halva leden så vår lilla vandringsfamilj delades här. Även om leden hittills har varit både omväxlande och vacker såg jag fram emot den norra delen av leden då den sägs vara den mest spektakulära.

Återigen var det strålande sol från klarblå himmel och den kalla gårdagen var glömd. Lunchen åt vi strax över 2000 m med utsikt två dagsetapper framåt inklusive Korsikas näst högsta topp. Efter lunchen var det nedför och vi sov vid en fårherdestuga. Jag har aldrig sätt hur man vallar får innan så det var en intressant kväll när dom skulle hämta ner hjorden från slutningarna ovanför stugan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Idag var vandringen ganska kort vilket inte gjorde så mycket eftersom kroppen var lite sliten. Låg i solen och pratade med en mycket trevlig herre från Nya Zeeland om allt möjligt. På kvällen åt jag kvällsmat bland annat med ett franskt äldre par som ingått i ”familjen” sedan början. Dom bjöd på getost från trakten och vi spelade kort. En allmänt trevlig kväll helt enkelt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det här var första dagen med väckarklocka för min del sen vandringen började. Planen var nämligen att jag och mina tre tyska vänner skulle gå upp på Mt. Rotondo, den näst högsta toppen på ön. Vädret var återigen på vår sida så vi gav oss av uppåt strax efter gryningen. Jag hade bara en dagssäck så det gick relativt lätt uppför. Men klättringarna blir jobbiga när det är över 25 grader och solen står i zenit. Dessutom var jag tvungen att gå med lång tröja och långa byxor för att inte bränna mig för mycket. Runt halv 10 var vi uppe på 2622 m och en minst sagt storslagen vy mötte oss där. Man såg bort till Mt. Cinto som är högsta toppen på ön och ligger tre dagsetapper framåt. Vi beundrade utsikten en stund och åt korv innan Klaus och jag tog oss tillbaka till stugan. De andra två tyskarna tog andra hållet nedför berget och avslutade sin vandring där. Efter lunch startade vi dagsetappen på leden. Under eftermiddagen passerade vi bland annat ledens högsta punkt på 2225 m och en gammal vulkankrater som numera är en 42 meter djup sjö. Kvällen spenderades återigen i sällskap med Klaus och Adrian från Nya Zeeland. Såhär i efterhand var nog det här den finaste dagen på hela vandringen. Mt. Rotondo hade en fantastisk utsikt och dagsetappen är av många klassas som den finaste, något jag håller med om. Det var helt enkelt en riktigt fin naturupplevelse idag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Raka motsatsen mot gårdagen väntade den här dagen. En natt med nio timmars sömn utan alarm och en dag som var näst intill platt. Dessutom valde jag av någon lustig anledning att gå utan solkräm och uppkavlade armar idag på tröjan. Klantigt kan man tycka. Vi passerade ett stort flackt område där det betade hästar, kor och får. Lunchen spenderades under en stor kastanj och jag sov en stund i skuggan. Det blåste ganska mycket under eftermiddagen men solen sken hela dagen. Natten spenderades vid en gammal nedlagd skidanläggning och Klaus och Adrian som sov inomhus hade tillgång till varm dusch. Jag lånade den lite kvickt och det var minst sagt skönt med första varma duschen på 10 dagar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naturen var ganska annorlunda idag jämfört med hur det varit innan. Det var en annan bergart som var helt röd medan det innan varit gråa stenar. Vi enades om att det antagligen berodde på höga halter järn. Jag och Klaus badade i en liten å som bildade ett system av små bassänger strax innan lunch. Efter att vi vandrat upp i dalen och passerat ryggen ner till nästa dal vandrade vi på skogsbeklädda sluttningar till en liten stuga där Adrian och Klaus stannade för natten. Eftersom jag antagligen inte skulle se Klaus något mer tog vi ett hjärtligt farväl. Han var verkligen en spännande person som förgyllde vandringen. Adrian skulle jag se igen om två dagar. På kvällen åt jag mat i stugan och slapp den frystorkade maten för en stund.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Natten bjöd inte på många timmars sömn. Det blåste något helt sanslöst och jag var ute två gånger för att kontrollera alla tältlinor och förstärka dom med stenar. Trots detta kände jag mig inte stor när jag låg där i min sovsäck och trodde att hela tältet ska flyga iväg. Ett tält längre ner på slutningen blåste iväg 50 m, turligt nog var tältet tomt. Efter den i princip sömnlösa natten väntade nu en av de mest spektakulära delarna på GR20. Under 1,5 km tappar man först 300 m i höjd för att sedan klättra upp 250 m igen. Det är aldrig så pass brant att det blir renodlad klättring men stora delar av passagen går man på alla fyra och kedjor finns insatta i bergväggen för att underlätta. Vid regn blir den här delen minst sagt farlig och ett fall skulle helt klart kunna innebära döden. Idag var det helt torrt och inga större problem. Både Adrian och Klaus kom till stugan på kvällen efter att Klaus hade ändrat sina planer för dagen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag hade kvällen innan träffat en kille från Polen som liksom mig planerat att idag gå upp på toppen av Mt. Cinto så vi träffades vid frukost. Återigen sa jag hej då till Klaus och Adrian innan dom begav sig iväg. Jag och Andrzej väntade på att vädret skulle bli bättre. Om det fortsatt vara lika molnit som under morgonen hade vi inte gett oss iväg men vid klockan nio lättade molnen så vi började gå. Efter tre timmar och med någon kilometer kvar till toppen kom molnen tillbaka, vi fortsatte ett tag men tillslut blev det svårt att se markeringarna. Däremot visste vi att det inte kunde vara långt kvar. Det kom upp en tysk man som vi tog sällskap med framåt och efter fem minuter var vi uppe på toppen. Vi såg ingenting, sikten var max 30 meter. Så någon utsikt blev det inte mycket av idag. Vi tog kort på toppen och gav oss ner igen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Födelsedag. Man kan ju fira sin födelsedag på flera olika sätt. Det här var den första jag spenderade i bergen och det blev en lyckad dag. Dagsetappen var ganska kort och som vanligt gav jag mig iväg sist från stugan. Lunchen spenderade jag en timme liggandes på en sten och solade vid en bäck. Doppade benen i det kalla vattnet och läste lite ur boken jag hade med mig. Tog mig den sista lilla vägen till stugan, slog upp tältet och fortsatte ligga i solen med min bok. Skön dag som avslutades med tillagad kvällsmat från stugan med en fantastisk solnedgång.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vandringens sista kväll spenderades på bästa tänkbara sätt. Med en macka fylld av goda lokala korvar, en öl och en solnedgång. Att det blåste som tusan hade jag klarat mig utan men det blev trots allt en fin avslutning på vandringen. Vandringen under dagen var riktigt fin och jag träffade två svenska sällskap på vägen. De senaste två dagarna hade jag sett Medelhavet och det var ganska lockande. En timme innan solnedgången gick jag upp mot toppen av Mt. Corona på 2144 m. Satte mig och åt medtagen kvällsmat och tittade på solen som gick ner över havet, sämre kan man ha det. Dessutom var utsikten söderut över ön den finaste på hela vandringen. Jag så båda de toppar jag besökt och stora delar av öns kust. Tog mig i mörkret ner till tältet med ett litet vemod över att vandringen imorgon skulle vara slut. Blev dessutom halvt ihjälskrämd av vildgris på vägen ner.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sista dagen var som den brukar vara på vandringar. Jag ser fram emot att vara färdig och komma till slutet samtidigt som jag gärna stannar ute i naturen med mitt tält två veckor till. Jag gick på i ett skönt tempo och kom fram till samhället Calenzana vid lunchtid. Ringde och beställde en taxi som skulle köra mig till den större staden Calvi. Väl där fick jag tag i ett boende och gick ner till stranden. När jag kom tillbaka satt det en lapp på tvätten jag hängt upp. Det var Adrian som bodde på samma hotell och känt igen mina kläder. Kvällen spenderades på restaurang och sedan på en pub nere vid stranden. Jag kan starkt rekommendera vandringsleden GR20 men man får vara beredd på att ingen större ensamhet upplevs. Däremot är utsikterna och vandringen i sig väldigt fin!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag hade en vecka innan flyget skulle gå hem från Nice till Sverige igen. Den tiden spenderades med lite olika aktiviteter. Jag stannade kvar på Korsika två dar och ägnade mig åt bland annat snorkling innan färjan tog mig tillbaka till Nice. Monaco besöktes med en svensk kille jag träffat och jag cyklade tillsammans med två amerikaner ner till Cannes en dag. Vi hann inte fram och fick ta tåget tillbaka med cyklarna. Härliga dagar och en riktigt härlig vandring.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s