Kortturer 2015

Nyårstur på Fulufjället, December Januari: Några dagar innan jul frågade en kompis mig om jag inte ville följa med ut på fjället över nyår, självklart var jag sugen. Eftersom det under mellandagarna regnade och blev mildväder i stora delar av Jämtland blev våra ordinarie planer med Ramundberget som utgångspunkt omkullkastade och vi fick söka oss till vart det fanns snö. Det slutade med en tur från Njupeskär till södra delen av Fulufjället. Nyårsafton spenderades i en av stugorna på fjället. Någon timme efter skymning, lagom tills vi hunnit bli övertygade om att vi skulle få va själva i stugan vid tolvslaget anlände en grupp på åtta hundspann bestående av en tysk grupp och deras svenska lite för självkära guide. Kvällen blev sedan lite mer gemytlig än vi några timmar tidigare trott. Trots detta var kvällen trevlig och det nya året välkomnades med att stå ute och beundra stjärnhimlen flertalet mil från närmaste belysning.

Solo- och ÖSIS-tur mellan Storlien och Storulvån, Februari: En möjlighet till lite längre ledighet i schemat innebar en sväng till fjället. Jag hoppade av tåget i Storlien och skidade söderut mot Storulvån. Vägen dit bjöd på skitväder med 10 – 15 m/s och snöblandat regn. Första natten spenderades därför i Blåhammarens nödutrymme istället för tältet. Där träffade jag på två trevliga norskor som på frågan om dom skulle va ute länge svarade: ”Ja nu har vi mat med oss för tre veckor. Fast vi har vart ute sen september och räknar med att va klara någon gång i maj.” Mer om deras tur kan man läsa på https://friluftslivjenter.wordpress.com/. Efter en natt i tältet vid Storulvån mötte jag upp med 25 studenter från ÖSIS och vi skidade till Sylarna där vi spenderade helgen i riktigt kalasväder. På lördagen skidade jag runt Sylarna-massivet i strålande sol och åt lunch iförd tshirt som om det vore en dag i maj.

Helgtur runt Snashögarna, Mars: Peter som jag delade tält med två veckor under Vintertur 2013 var ute på en veckotur tillsammans med sin flickvän Matilda så jag gjorde dom sällskap under dom första dagarna. Starten gick från Enafors och utan att överdriva vill jag hävda att det var smått skrala snöförhållanden innan vi kom upp på kalfjället. Om vädret inte vart så bra som det var hade första dagen antagligen innehållit en väldigt mycket större mängd svordomar. Väl över trädgränsen var det tillräckligt med snö och i det fantastiska vårvädret var det svårt att göra något annat än att njuta. Efter att ha skidat väster om Snashögarna och följt Matilda och Peter halvvägs till Sylarna avslutade jag min tur i Storulvån.

Skäckerfjällen med ÖSIS, Mars: Säsongens sista vintertur genomfördes tillsammans med en liten skara från ÖSIS i Skäckerfjällen. Jag och David som var tidigare på plats än dom andra tältade första natten en liten bit ifrån den hängdriva vi sedan fördrev tid i med att gräva bivack för tränings skull. När dom andra kom upp på fjället kände ingen av oss för att röra oss speciellt långt och vi valde att stanna kvar på platsen för att fortsätta gräva och leka runt på skidorna i området. Jag förlorade oftare än jag vann när jag försökte droppa nedför drivorna. Det sista åket förlorade jag mot skidan vilket resulterade i ett litet jack av stålkanten i kinden. Eftersom SMHI utfärdade en stormvarning klass 1 i området under eftermiddagen valde vi att röra på oss för att spendera andra natten nedanför trädgränsen innan vi rörde oss hemåt igen.

Paddling på Hårkan med ÖSIS, Maj: Tillsammans med 18 andra studenter genomfördes en paddling på ån Hårkan från Näsforsen strax utanför Föllinge till Lit. Paddlingen i sig var varierande och rolig och när man är ute en helg tillsammans med ett väldigt trevligt stort sällskap kan det inte bli annat än lyckat. Förutom blandat väder med allt från solsken till snö innehöll helgen många skratt, mycket god mat och intressanta samtal. Att ha möjligheten att som en del av sitt studentliv arrangera och ge sig ut på turer som denna är ett privilegium!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s